Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…. De lassan jön a fagy. Még meleg van és a kert még ad nekünk bőséges finomságokat.
Most érdemes a diót gyűjteni és a mogyorót, melyből nagyon finom sütemények készíthetők.
Nekem a kedvencem a diós kalács, meg i oszutom veletek a receptet.
Diós sütőtökös kalács:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 320 g liszt
- 40 ml tej vagy tejszín
- 1 tojás
- fél evőkanál friss élesztő
- 75 g vaj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 100 g sütőtökpüré
A töltelékhez:
- 80 g puha vaj
- 1 evőkanál őrölt fahéj (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 130 g barnacukor
- 120 g durvára vágott dió
- +1 tojás a kalács kenéséhez
- A tésztához egy tálba mérjük a százaz összetevőket. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet, és a sütőtökpürét. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához miközben gyúrjuk a tésztát. Jó 2 percig dagasztjuk.
- Dagasztás után a tésztát letakarjuk frissentartó fóliával, majd hagyjuk duplájára kelni.
- Közben a puha vajat kikavarjuk a cukorral és hozzáadjuk a fahéjat.
- A megkelt tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a fahéjas-cukros vajat, és megszórjuk a dióval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
- Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
- Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
- A formába helyezett kalácsokat letakarva 30 percig kelesztjük.
- A megkelt kalácsot megkenjük az enyhén felvert tojással, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 35-45 perc alatt készre sütjük.