Őszi finomságok a kertből

2022-09-22 Off By Kőrösi Blanka

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…. De lassan jön a fagy. Még meleg van és a kert még ad nekünk bőséges finomságokat.

Most érdemes a diót gyűjteni és a mogyorót, melyből nagyon finom sütemények készíthetők.

Nekem a kedvencem a diós kalács, meg i oszutom veletek a receptet.

Diós sütőtökös kalács:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 320 g liszt
  • 40 ml tej vagy tejszín
  • 1 tojás
  • fél evőkanál friss élesztő
  • 75 g  vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 100 g sütőtökpüré

A töltelékhez:

  • 80 g puha vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 130 g barnacukor
  • 120 g durvára vágott dió
  • +1 tojás a kalács kenéséhez
  1. A tésztához egy tálba mérjük a százaz összetevőket. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet, és a sütőtökpürét. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához miközben gyúrjuk a tésztát. Jó 2 percig dagasztjuk.  
  2. Dagasztás után a tésztát letakarjuk frissentartó fóliával, majd hagyjuk duplájára kelni.
  3. Közben a puha vajat kikavarjuk a cukorral és hozzáadjuk a fahéjat.
  4. A megkelt tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a fahéjas-cukros vajat, és megszórjuk a dióval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  6. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  8. A formába helyezett kalácsokat letakarva 30 percig kelesztjük. 
  9. A megkelt kalácsot megkenjük az enyhén felvert tojással, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 35-45 perc alatt készre sütjük.