Site Loader

Milyen fagyit válasszunk?

Itt a nagy meleg és ilyenkor nagyon jól esik ínycsiklandozóan gyümölcsös, szépséges színekben pompázó hatalmas gombóc fagylaltot nyalogatni, vagy egy jeges sorbettel hűsíteni magunkat a napon. De elvesztünk a kínálatban, mert van kézműves fagylalt van jégkrém, albán fagyi, tejszínes, cukormentes, vizes és még ezerféle ezer megnevezéssel és fantázianévvel. Jó lenne tudni, hogy mi van ezekben és mit jelentenek az elnevezések, hogy a lehető legjobbat választhassuk!

Tehát a fő kérdésünk mi van alapvetően a fagyiban?

Erre naivan rávágjuk, hogy sok sok friss gyümölcs tejszín esetleg joghurt vagy tej, és talán tojás. De ez cseppet sem ilyen egyszerű! Nézzük hát, hogy mivel kínálnak minket a nagy melegben:

1.) Porfagyik:

Első körben a legsilányabb fagylaltok porból készülnek, de hál Istennek ezek egyre inkább kezdenek eltünedezni a pultokról. Ezekben különféle stabilizátorok emulgeálószerek és tejpor, valamint aromák vannak. Gyümölcstartalmuk egyenlő a nullával és semmiféle élvezeti értékkel nem bírnak, de ezt sajnos csak vásárlás után tudja meg a kedves vevő. Általában fakó színük és túlzott egyneműségük árulja el őket. Jelzés nélküli pultokban tömegrendezvényeken még mindig be szokták vetni a szinte ellenőrizhetetlen többnyire mozgó pultokat.

2.) Albán fagylaltok:Milyen a jo fagyi

Ennél egy fokkal jobb, de még mindig a vállalhatatlan kategória az albán fagylaltként elhíresült jeges csoda. Csodásan szép színek, kedvező ár és jóval nagyobb gombóc méret jellemzi ezt a fajtát, emiatt még csábító is lehet. A városban hol nyitnak hol zárnak ezek a helyek, folyamatos mozgásban tartva a Nébih éber őreit. Összetételét tekintve gyümölcstartalmuk elenyésző, pasztákat, aromákat, sűrítményeket tartalmaznak. Állagukat a különféle növényi zsíroknak köszönhetik, melyeket kiválóan lehet habosítani és rengeteg levegőt felvesznek így sokkal nagyobb a térfogatuk lesz így vonzóbbak a vásárlók számára. Az ízt a magas cukortartalommal próbálják ellensúlyozni. Ha nagy levegő buborékokat látunk a fagylaltban inkább álljuk tovább.

3.) Főzött fagylaltok:

Általában a jó fagylalt alapja főzött krémből készül. Viszont itt érdemes figyelni, hogy hogyan tárolják, hiszen a főzött fagylaltba tojás is kerül. A gyümölcs tartalmuk 30%-nál kezdődik és a habos állagot a maximális 2% emulgeálószeren túl a benne lévő tojás és tejszín adja. A savasabb gyümölcsökből akár 40-50% is lehet benne így nyerik el szép színüket. A főzött fagylalt mivoltját már feltüntetik a pultokon és ezért bátran fogyaszthatjuk. Különféle gyümölcs pasztákkal visznek bele különféle ízeket és színeket. Nem homogén a massza és dekorelemek, darabos összetevők is lehetnek benne.

Milyen a jo fagyi4.) Jégkrémek:

Sok emberben a jégkrém a pálcikásat jelenti, pedig nem. Gyakran fagyizók is berendelnek a szupermarketek nagyobb márkáiból nagy kiszerelésben és ezeket pultból értékesítik. Ezekben is sok a mesterséges adalékanyag, hiszen otthoni mélyhűtőkre és hosszú eltarthatóságra tervezték őket. Mesterséges színezék is sok van benne, különösen a bilirubin, mely a kisgyermekek agyfejlődésére lehet negatív hatással. Szóval ezekkel is vigyázzunk.

5.) Sorbet:

Viszonylag kevés helyen lehet kimérve hozzájutni, inkább beülős helyeken kehelybe, pohárba mérve fogyaszthatjuk. A többi fagylaltkészítménnyel ellentétben ennek az alapja víz vagy valamilyen alkohol (általában pezsgő vagy bor) és a gyümölcs tartalmuk is igen magas. Sok vendéglátóhely frissen készíti és turmixolja össze a hozzávalókat. Ezt a fajta hűsítőt otthon is bárki elkészítheti. Általában a lefagyasztott gyümölcsöt némi vízzel, jéggel vagy pezsgővel, roséval esetleg finom likőrrel össze turmixolják és már fogyasztható is.

6.) Kézműves fagylaltok:

Ezek a fagylaltok megfelelnek az élelmiszerkönyvi kézművesipar előírásainak és ezért magas gyümölcstartalommal bírnak, nem tartalmaznak tartósítószert csak nagyon kis százalékban és emulgeálószer tartalmuk sem lépi túl a megengedett mennyiséget. Általában kis tételben készítenek, nem nagy gépekkel dolgoznak, minden folyamatban benne van az emberi tényező, ami előnyére válik ezeknek a különleges ízvilágú, finom és nagyrészt természetes finomságoknak. Ahol a kézműves feliratot látjuk ott nagy valószínűséggel finom ízek és tökéletes összetevők várnak. Bátran próbálkozzunk.

7.) Házi fagylaltkészítés:

Ha mégsem bízunk a különféle vendéglátóipari Milyen a jo fagyiegységekben, akkor magunk is készíthetünk finom fagylaltokat. Személy szerint kedvencem a gyümölcs, tejszín kombó, amit csak össze kell turmixolni és lefagyasztani. Érdemes fagylaltgépet használni, mert 20-30 perc alatt egy kiló fagyi készen van és folyamatosan egyenletesen keveri a gép a finomságot. De gép nélkül a mélyhűtőben is kifagy egy jó fél nap alatt, ne felejtsük el 20 percenként fölkeverni. Fedjük be folpackkal hűtés közben és kevésbé fog kikristályosodni.

Főzött fagyi alaprecept:

  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín

A cukrot és a tojás sárgáját felhabosítjuk majd hozzáöntjük a szintén felhabosított tejszínt és elkeverjük a tejjel. Lehet ízesíteni citromhéjjal, vaníliával, fahéjjal…stb. Alacsony lángon főzzük forralásig. Tűzről levéve leszűrjük, ha szeretnénk ízesíthetjük különféle gyümölcsökkel, pasztákkal és magokkal. Fagylatgépbe kifagyasztjuk vagy mélyhűtőbe tesszük.

Ha kedved lett más finomságot elkészíteni gyere hozzánk tanfolyamra vagy kövess minket facebookon.


Szerző: Kőrösi Blanka

Kőrösi Blanka