Pizzagolyók ebédre

Pizzagolyók elkészítésével biztosan nem lősz mellé, akár rohanásban vagy akár vendégeket vársz. Ezeket az apró tésztagombócokat garantáltan mindenki imádja. Kattints a képre és olvass tovább…

Fűszervajas sajttal töltött pizzagolyók, csajt csipsszel – avagy mit kezdjünk a megunáshoz közel álló receptekkel?

pizzagolyok ursamaior

Imádom a pizzát, kívül belül, úgy ahogy van… nem lehet megunni, főleg, ha van egy jó recepted hozzá, amivel még csak bajlódni sem kell hosszas gyúráson, hajtogatáson és kelesztésen keresztül. Nekem van, és imádom ezt a tésztát, mert bármit elvisel… kinyújthatom korong alakú pizzává a klasszikus módon, tekerhetem csigába, hajthatom calzone-ba, vagy begolyózhatom 🙂 Nos, én legutóbb az utolsó verziót választottam. Miért? Mert nem volt túl sok alapanyag otthon, és nagyon gyorsan szerettem volna ebédet tenni azt asztalra, mert éppen egy hosszabb utazás előtt állt a család, és a pakolás elvitte a délelőttöt és csupán egy óránk volt az indulásig. Így gyorsan nekiláttam a tuti pizza tészta begyúrásához…
Pikk pakk összegyúrtam, majd hagytam pihenni tíz percet a mosogatógép tetején (mert ott kicsit melegebb van, és azt szeretettem volna, hogy az élesztő gombácskák hamar elkezdjenek működni, mégha nem is állt szándékomba keleszteni a tésztát). Tíz perc pihi után apró gombócokra szedtem a tésztámat, majd szabályos kis bucikat készítettem belőlük (kiadagoltam csupán), majd megint letettem 5 percre pihenni őket. Közben egy jó kis edámit vettem elő a hűtőből, melyet apró kockákra vágva lekentem a már előre elkészített fűszervajjal (a fűszerek listája itt végtelen, és teljesen ízlés kérdése, én sót, borsot, chilit és bazsalikomot használtam)… Majd a kissé meglágyult tésztámhoz nyúltam és minden gombócka közepébe beledolgoztam egy fűszervajas sajtot, gondosan visszazártam a gombocómat, hogy véletlenül se másszon ki a sajt belőle, és egy kiolajozott tepsibe pakoltam őket a záródással lefelé. A megmaradt sajtkockák egyszerűen bekerültek a golyócskák közé és a kb. 200 fokos sütőben 15 perc alatt csodálatosan ropogósra, de kellően lágyra sült minden. Isteni finom, és időben el is tudtunk indulni 😉

Hozzávalók:
(őszintén, nem szoktam mérni, úgyhogy csak nagyjából tudom a számokat 8-10 golyóhoz):

  • 10 dkg liszt (lehetőleg BL 80)
  • kb 70 ml víz
  • só (két teáskanál)
  • cukor (az élesztőhöz)
  • olyan 7-8 gramm élesztő
  • néhány gondolatnyi olaj (utólag a tésztába gyúrva)
  • sajt (amilyet szeretnél)
  • vaj
  • fűszerek

Amennyiben még keresed a tökéletes pizza receptet várlak szeretettel pizzakészítő tanfolyamunkon, ahol egyéb fortélyokat is megtudhatsz 😉

Cikk szerzője: Tolvaj Vica