Az ibolya

Az ibolya sokszor szerepel mondókákban és dalokban, de szerepel e az étrendünkben!? Hát persze – nem is olyan nehéz elkészíteni a finom és fenséges lilán ragyogó ibolya szörpöt.

eheto viragok

Persze nagyon nagyon sok virág ehető és szinte mindből ínycsiklandozó és különleges szirupokat, zselét vagy lekvárt készíthetünk. Azonban mielőtt rávetjük magunkat a mezőkre előtte győződjünk meg arról, hogy a virág kemikália mentes, biztonságos helyről származik e. Fontos, hogy a virágszirmokat tisztítsuk meg felhasználás előtt és papírtörlőn csöpögtessük le, majd felhasználásig tartsuk a hűtőszekrényben.

Semmiképpen se fogyasszunk hagymás virágokat, mert mérgezőek lehetnek. Ha kertészetben veszünk valamilyen virágot akkor inkább nyár végén vegyük, akkor már felszívódtak a vegyszerek amikkel kezelték és nem károsak az emberi szervezetre.

A legismertebb ehető virágok:

  • ibolya
  • orgona
  • levendula
  • bodza
  • árvácska
  • büdöske
  • a fűszer növények virágai
  • rózsa
  • hársfa virága
  • pitypang
  • gyümölcs virágok

Mindnek különleges íze és aromája van, melyek jól passzolnak édességekhez, de akár sós ételek dekorálására is használhatjuk őket. Készíthetünk belőle virág ecetet, virágos mézet, szörpöt, lekvárt, zselét, likőrt….stb szóval szinte bármit amihez kedvünk van 🙂

Most az ibolyaszörp receptjét osztom meg veletek…

ibolyaszorp

Hozzávalók:

  • egy bögre ibolya virág (kb 30 gramm)
  • egy bögre víz (amennyi ellepi a virágokat)
  • egy bögre cukor (50%-os oldatot készítünk)
  • citromsav (egy evőkanál vagy 2 citrom kifacsart leve)

Elkészítés:

Leforrázzuk  forró vízzel a virágokat és hagyjuk kihűlni, hogy a víz alaposan átvegye az ibolya aromáját. Amikor kihűlt akkor leszűrjük a virágokat, ekkor a víz egészen haragoszöld lesz. A szűrés után hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük míg el nem olvad benne az összes majd hozzáadjuk a citromsavat/citromot. Ekkor a főzetünk gyönyörű lilára vált és már kész is van 🙂

Az ibolyaszörp elkészítése egyszerű és gyors művelet, ám ennek ellenére igen látványos és ízletes. Próbáld ki Te is! További tippekért pedig látogass el bármely workshopunkra! Várunk szeretettel!

Cikk szerzője: Kőrösi Blanka