Site Loader

Hamburger – amerikai fogás vagy mégsem?

Mint minden jó dolgot a világban, főleg ha ételről van szó, az ember szeretné magáénak tulajdonítani. Nincs is ezzel semmi gond. Ezért van rengeteg kiváló recept, mert mindenki originálisat szeretne, vagy éppen megújítva az ételt, forradalmit alkotni.


 

hamburger torteneteA hamburger kialakulásáról több teória is szól:

1.) az első természetesen a hamburger szóból ered, és többnyire a németek hangoztatják. Visszavezetik egy úgynevezett Rundstück warm nevezetű ételre, zsömlében sült marha–vagy sertéshús, speciális szósz, mellé savanyú uborka, s aszpik. A klasszikus hamburgi fogás pedig fasírttal készül… Aztán ahogy az történik, német bevándorlók viszik lobogtatva a receptet az ígéret földjére, világ és kasszasiker, éljen a Hamburger.

2.) Igen ám, a másik teória szerint, létezik egy Hamburg nevű város, közel Buffalohoz, New York államban. 1885-öt írunk, Eeire County búcsúja. A Menches testvérek, sertés hús hiányában, elkezdenek marhahússal kísérletezni a konyhájukban. Az eredmény a hamburger nevezetű étel, szintén a hely neve szerint. New York államban ez a hitelesen elfogadott előtörténet, amit bebiztosítani egy hangzatos szlogennel lehet leginkább: “New York’s gift to world cuisine, the Hamburger.”

hamrburger tortenete

3.) A harmadik teória Amerika meghódításának első éveire datálható. Nem volt még kiépült marhatenyészet, így importálni kellett, természetesen Európából. Mivel a hajóforgalom nagy részét Hamburg fedte le, egy brand alakult ki a Hamburgból érkező marhahúsról. Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezőjüket, mely a Weber’s Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent saját kezűleg gyártottak, a steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.

Így kijelenthető, hogy igazi Hamburger nem létezik. Ennek ellenére nagyon sok igazi Hamburger van. Kóstoljunk meg minél többet, kísérletezzünk otthon, s amennyiben szeretnél többet tudni az elkészítéséről, gyere el a Hamburger készítő workshopunkra! 😉 Várunk!


 

Szerző: Nagy Norbert

Kőrösi Blanka